pokercasino

Πώς παίζεται το Razz πόκερ

Καλωσόρισες στον κόσμο του Razz, όπου το χαμηλότερο χέρι κερδίζει. Εδώ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι προτού μπεις στο πρώτο σου παιχνίδι Razz, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων και της ιεραρχίας χεριών.

Τι είναι το Razz πόκερ;

Το Razz (Seven Card Stud, παίζεται μόνο με low χέρι) είναι ένα παιχνίδι πόκερ όπου το καλύτερο χαμηλό χέρι από άσος έως πέντε κερδίζει το ποτ στο showdown. Στο Razz, οι παίκτες παίρνουν από επτά φύλλα ο καθένας σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας, αλλά μόνο το καλύτερο πιθανό χέρι πέντε φύλλων κάθε παίκτη χρησιμοποιείται για να αναδείξει το νικητή. Επισημαίνεται ότι αντίθετα με το Seven Card Stud Hi/Lo ή το Omaha Hi/Lo, στο Razz δε χρειάζεται αν έχεις ‘8-or-better’ για να κερδίσεις το ποτ.

Ιεραρχία χεριών Razz με τη σειρά

Στο Razz χρησιμοποιείται το σύστημα ‘άσος έως πέντε’ ή ‘California’ για την ιεραρχία των χαμηλών χεριών. Τα straight και τα flush δεν υπολογίζονται ενάντια ενός χεριού και οι άσοι θεωρούνται πάντα χαμηλά φύλλα, οπότε το καλύτερο δυνατό φύλλο είναι το ‘wheel’: 5, 4, 3, 2, A. Για να μπορέσεις να καταλάβεις την ιεραρχία των χαμηλών χεριών, τα ακόλουθα ενδεικτικά προκριματικά χαμηλά χέρια του Razz είναι ιεραρχημένα από το λιγότερο δυνατό (#1, θα κερδίσει σπάνια το χαμηλό μισό του ποτ) προς το πιο δυνατό (#12, το καλύτερο):

  1. 3, 3, 3, 5, 5
  2. K, K, 4, 3, 2
  3. 2, 2, 7, 6, 5
  4. A, A, T, 9, 8
  5. K, Q, J, T, 9
  6. K, Q, J, T, 7
  7. 9, 8, 7, 6, 5
  8. 9, 7, 6, 5, 3
  9. 9, 7, 6, 5, A
  10. 6, 5, 4, 3, 2
  11. 6, 4, 3, 2, A
  12. 5, 4, 3, 2, A

Επισημαίνεται ότι η ιεράρχηση των χαμηλών χεριών γίνεται πάντα από το υψηλότερο φύλλο και προς τα κάτω. Για παράδειγμα, το #10 είναι γνωστό ως ‘Six-low’ επειδή το υψηλότερο φύλλο του είναι το εξάρι. Το #9 είναι το ‘Nine-low’ και το #5 είναι το ‘King-low’.  Στην αργκό του πόκερ, ο διαχωρισμός μεταξύ κοντινών χαμηλών χεριών γίνεται πηγαίνοντας ακόμα πιο κάτω στην ιεραρχία. Έτσι, το #11 θα ονομαζόταν ‘Six-Four low’, το οποίο κερδίζει το #10, δηλ. το ‘Six-Five low’.

Ποιοι είναι οι κανόνες του Razz πόκερ;

Ante

Προτού ξεκινήσει ένα παιχνίδι Razz, όλοι οι παίκτες βάζουν ένα συμβολικό ποσό ως ante (το ακριβές ποσό εξαρτάται από το παιχνίδι και φαίνεται στη γραμμή τίτλου του τραπεζιού). Αυτή είναι η αξία συμμετοχής σε αυτή την παρτίδα. Σε ένα παιχνίδι με όρια $1/$2, για παράδειγμα, το ante θα ήταν $0,15.

Third Street

Κάθε παίκτης παίρνει αρχικά τρία φύλλα, δύο κρυφά και ένα φανερό. Στο Razz, ο παίκτης με το υψηλότερο ανοικτό φύλλο είναι το ‘bring-in’ και είναι υποχρεωμένος να ξεκινήσει να παίζει. Πρέπει να βάλει είτε ακόμα ένα ονομαστικό ποντάρισμα (ξανά, το ακριβές ποσό του bring-in εξαρτάται από το παιχνίδι) ή, αν το επιλέξει, ολόκληρο το ποσό της χαμηλότερης προσαύξησης του πονταρίσματος. Η δράση συνεχίζεται δεξιόστροφα στο τραπέζι πόκερ μέχρι να ολοκληρωθούν τα πονταρίσματα για τον γύρο.

Fourth Street

Κάθε παίκτης παίρνει τώρα άλλο ένα ανοιχτό φύλλο, το οποίο ονομάζεται 'Fourth Street'. Ο παίκτης που παίζει πρώτος είναι αυτός με τα πιο ισχυρά (χαμηλότερα) ανοιχτά φύλλα. Κατά κανόνα, αυτός ο παίκτης μπορεί είτε να κάνει check είτε να ποντάρει. Το ποσό θα ισοδυναμεί με ένα μικρό ποντάρισμα ($1 σε παιχνίδι $1/$2). Υπάρχει ένας γύρος πονταρίσματος.

Fifth Street

Κάθε παίκτης παίρνει τώρα άλλο ένα ανοιχτό φύλλο, το οποίο ονομάζεται 'Fifth Street'. Ξανά, ο παίκτης που παίζει πρώτος είναι αυτός που έχει τα χαμηλότερο ανοιχτά φύλλα. Για παράδειγμα, ένας παίκτης με Eight-high θα δρούσε πρώτος αν οι άλλοι παίκτες στο χέρι έδειχναν ένα ζευγάρι εφτάρια και ένα Queen-high . Ο παίκτης με το Eight-high μπορεί είτε να κάνει check ή να ποντάρει το μεγαλύτερο ποσό πονταρίσματος.

Ξεκινώντας με το Fifth Street και για το υπόλοιπο της παρτίδας, όλα τα πονταρίσματα είναι προσαυξήσεις μεγάλων πονταρισμάτων (πχ. $2 σε παιχνίδι $1/$2).

Sixth Street

Κάθε παίκτης παίρνει τώρα άλλο ένα ανοιχτό φύλλο, το οποίο ονομάζεται 'Sixth Street'. Ξανά, ο παίκτης που παίζει πρώτος είναι αυτός με τα χαμηλότερα ανοιχτά φύλλα. Υπάρχει ένας γύρος πονταρίσματος.

Seventh Street (ή River)

Κάθε παίκτης τώρα λαμβάνει ένα έβδομο και τελευταίο φύλλο, το οποίο είναι κρυφό και το γνωρίζει μόνο ο παίκτης στον οποίο αυτό ανήκει. Όπως και τα προηγούμενα street, ο παίκτης που παίζει πρώτος είναι αυτός του οποίου τα φανερά φύλλα έχουν τη χαμηλότερη αξία στο πόκερ. Υπάρχει ένας τελευταίος γύρος πονταρίσματος και σε περίπτωση που στο παιχνίδι έχουν μείνει περισσότεροι από ένας παίκτης, φτάνουμε στο showdown.

Showdown - Καθορισμός του νικητή

Αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας ενεργοί παίκτες, μόλις ολοκληρωθεί ο τελικός γύρος πονταρισμάτων, ο τελευταίος παίκτης που θα ποντάρει ή θα κάνει raise δείχνει τα φύλλα του. Αν δεν έγινε ποντάρισμα στον τελευταίο γύρο, ο παίκτης που προηγείται σε θέση δείχνει τα φύλλα του πρώτος (Θέση 1, μετά Θέση 2 και ούτω καθεξής). Στη συνέχεια, τα χέρια που συμμετέχουν στο showdown παρουσιάζονται δεξιόστροφα στο τραπέζι.

Ο παίκτης με το καλύτερο χαμηλό χέρι πέντε φύλλων, Άσσος έως πέντε, κερδίζει το ποτ. Μην ξεχνάς ότι (αντίθετα με το Seven Card Stud Hi/Lo και το Omaha Hi/Lo), δεν υπάρχουν ‘προκριματικά’. Το καλύτερο χαμηλό χέρι κερδίζει όλο το ποτ. Μόλις κερδίσει το ποτ το καλύτερο χαμηλό χέρι, μια νέα παρτίδα Razz είναι έτοιμη να αρχίσει.

Εάν δύο ή περισσότερα χέρια έχουν την ίδια αξία, το ποτ μοιράζεται ισομερώς μεταξύ των χεριών αυτών. Κανένα suit δεν έχει προβάδισμα στη διεκδίκηση του pot.

Επιλογές πονταρίσματος παίκτη

Στο Razz, όπως και με τις άλλες μορφές πόκερ, οι ενέργειες που υπάρχουν στη διάθεσή σου είναι ‘fold’, ‘check’, ‘ποντάρισμα’, ‘call’ ή ‘raise’. Οι διαθέσιμες επιλογές εξαρτώνται από τον τρόπο που ενήργησαν οι προηγούμενοι παίκτες. Αν δεν έχει ποντάρει ακόμα κανείς, τότε ο παίκτης μπορεί είτε να κάνει check (να αρνηθεί το ποντάρισμα, αλλά να κρατήσει τα φύλλα του) είτε να ποντάρει. Αν ένας παίκτης έχει ποντάρει, τότε οι υπόλοιποι παίκτες μπορούν να κάνουν fold, call ή raise. Όταν κάνεις call σημαίνει ότι ποντάρεις το ίδιο ποσό με τον προηγούμενο παίκτη. Όταν κάνεις raise, όχι μόνο αποδέχεσαι το προηγούμενο ποντάρισμα, αλλά το αυξάνεις επίσης. Τα πονταρίσματα και τα raise στα παιχνίδια με limit γίνονται με προκαθορισμένα ποσά.

Επιπλέον κανόνες και καταστάσεις για το Razz

  • Προκειμένου να καθοριστεί το bring-in στο Razz, τα ισόπαλα χέρια στην κατάταξη φύλλων σπάνε βάσει του suit. Η σειρά από το υψηλότερο στο χαμηλότερο είναι μπαστούνια, κούπες, καρό και σπαθιά. Το υψηλότερο suit προηγείται. Έτσι, αν η Ντάμα κούπα και η Ντάμα καρό εμφανιστούν στην αρχή της παρτίδας και η Ντάμα είναι το υψηλότερο φανερό φύλλο, τότε η Ντάμα κούπα κάνει το bring-in. (Επισημαίνεται ότι η ιεραρχία ισοδύναμων χεριών στο showdown δεν καθορίζεται βάσει αυτού του κανόνα.)
  • Αν ο παίκτης με το υψηλότερο φύλλο στο Third Street κάνει all-in στο ante και στη συνέχεια δεν μπορεί να βάλει το απαιτούμενο ποντάρισμα στο bring-in, το bring-in μετακινείται δεξιόστροφα στον επόμενο παίκτη του τραπεζιού, ανεξάρτητα από την αξία του φανερού φύλλου του παίκτη.
  • Επειδή υπάρχουν μόνο 52 φύλλα στην τράπουλα, είναι πιθανό τα φύλλα να τελειώσουν προτού μοιραστεί το Seventh Street όταν υπάρχουν οκτώ παίκτες στην παρτίδα. Σε αυτή την σπάνια περίπτωση, θα πέσει ανοιχτό ένα μοναδικό ‘κοινό φύλλο’ στο τραπέζι, που θα το μοιραστούν όλοι οι εναπομείναντες παίκτες.

Άλλες παραλλαγές Stud

Το Seven Card Stud που παίζεται μόνο high, είναι επίσης διαθέσιμο στο PokerStars.

Το PokerStars προσφέρει επίσης και Seven Card Stud Hi/Lo. Σε αυτή την παραλλαγή του Stud, το ποτ μοιράζεται μεταξύ του υψηλού χεριού και του καλύτερου χαμηλού χεριού ’8-or-better’ που πληροί τις προϋποθέσεις.

Πώς να παίξεις Razz δωρεάν

Αν ξέρεις να παίζεις Stud, θα είναι εύκολο να μάθεις να παίζεις Razz αρκετά γρήγορα. Αν δεν ξέρεις να παίζεις Stud, θα συνιστούσαμε να δοκιμάσεις αυτό το παιχνίδι πόκερ αρχικά στα δωρεάν τραπέζια μας για να δεις πώς παίζεται το παιχνίδι. Είσαι ευπρόσδεκτος να παίξεις στα δωρεάν τραπέζια πόκερ του PokerStars και να ακονίσεις τις γνώσεις σου προτού παίξεις πόκερ με πραγματικά χρήματα.

Εκτός από Razz, προσφέρουμε και πολλές άλλες παραλλαγές του πόκερ. Ρίξε μια ματιά στη σελίδα μας με τα παιχνίδια πόκερ για να μάθεις περισσότερα.

Επιπλέον πληροφορίες

Οι άσσοι είναι χαμηλοί και τα straight δεν μετράνε ενάντια σε έναν παίκτη, οπότε το 5-4-3-2-A (γνωστό και ως 'wheel') είναι το καλύτερο χέρι στο Razz. Καθώς τα flush δεν υπολογίζονται ενάντια σε έναν παίκτη, δεν έχει σημασία αν όλα τα φύλλα έχουν το ίδιο suit. Για να δεις αναλυτικά τις ιεραρχίες χεριών που χρησιμοποιούνται στο Razz, ρίξε μια ματιά στην ενότητα ιεραρχίας χεριών παραπάνω, και για να το δεις συγκριτικά με άλλα παιχνίδια πόκερ, μπορείς να επισκεφτείς τη σελίδα με τις ιεραρχίες χεριών.

Στο Razz χρησιμοποιείται το σύστημα 'άσος έως πέντε' ή 'California' για την ιεραρχία των χαμηλών χεριών, επομένως, σε αντίθεση με πολλές άλλες μορφές πόκερ, οι άσοι είναι πάντα χαμηλά φύλλα. Αυτό σημαίνει ότι το υψηλότερο φύλλο είναι ο Ρήγας, μετά η Ντάμα και ούτω καθεξής. Το χαμηλότερο χέρι κερδίζει, οπότε το να έχεις άσο είναι συνήθως καλό.

Τα ζευγάρια μετράνε στο Razz. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να κάνεις το χαμηλότερο δυνατό χέρι με πέντε φύλλα, επομένως θα θέλεις να αποφύγεις να έχεις ζευγάρι (ή ακόμα χειρότερα, δύο ζευγάρια) καθώς είναι λιγότερο πιθανό τα εναπομένοντα φύλλα σου να σχηματίσουν ένα καλό χαμηλό χέρι. Το αρχικό χέρι που περιέχει ζευγάρι δεν είναι το τέλειο ξεκίνημα αλλά και πάλι υπάρχουν τρόποι να κερδίσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να σου μοιραστεί ζευγάρι Ρηγάδες, αλλά αν τα άλλα πέντε φύλλα σου είναι A, 2, 3, 4, 5, τότε έχεις ακόμα το καλύτερο δυνατό χέρι.